ROZHOVOR

S prvním číslem Č-MAGu v letošním roce přinášíme rozhovor s naším dalším produktovým manažerem společnosti. Je jím pan Michal Maslovský, který má nastarosti rozvoj produktů přídavných zařízení, vidlic, zdvihacích plošin a katalyzátorů. Tímto čtvrtým rozhovorem zároveň uzavíráme sérii rozhovorů s produktovými manažery a v dalším čísle Vám představíme další členy ČEMAT týmu.      

 

1) Ve společnosti se klade důraz na rozšiřování produktového sortimentu. Jaký vývoj jste Vy zaznamenal ve Vaší produktové řadě?

V dnešní uspěchané době je nezbytné klást důraz jak na inovace, tak i široký záběr v takřka každém typu produktu či služby. Do „mé péče“ byly svěřeny produkty určené především pro vysokozdvižné vozíky. Jedná se o hydraulická přídavná zařízení a nosné vidlice. Mimo tyto dva základní produkty mám dále v kompetenci zdvihací plošiny a katalyzátory. Dalo by se říci, že ve společnosti zastupuji „kategorii železa“. Našim cílem je poskytovat zákazníkům kvalitní produkty a rychlý servis a abychom byli schopni tento cíl plnit, hledáme vždy co nejefektivnější řešení pro dané požadavky zákazníků. S hledáním vhodného řešení úzce souvisí naše portfolio produktů a variabilita našich partnerů. K výše uvedeným produktům jsme doplnili v posledních letech několik novinek.

2) O jaké novinky se tedy jedná? Můžete je našim čtenářům stručně představit?

Jako první bych rád zmínil výhradní zastoupení holandské společnost AXTRA, která se zabývá výkupem a následným repasováním použitých přídavných zařízení. Díky této spolupráci jsme rozšířili produkt nových přídavných zařízení o tzv. secondhand. Nemohu opomenout, že s naší dlouholetou praxí a zkušeným týmem mechaniků jsme i my dnes schopni nabídnout možnost  prodeje repasovaných zařízení  z naší flotily, kterou postupně rozšiřujeme a jsme tak schopni rychleji reagovat na poptávky nejen na odkup, ale také pronájem těchto zařízení.

Druhým významným milníkem je počátek spolupráce s další holandskou společností. Z minulých čísel Č-MAGu víte, že od července 2012 máme výhradní zastoupení výrobce MSE - Forks.  V 70. letech společnost vynalezla teleskopické vidlice vedené pod obchodní značkou  KOOI-REACHFORKS®.  Tyto vidlice se staly velmi populárními po celém světě a společnost MSE je dnes největším výrobcem tohoto zařízení. Teleskopické vidlice slouží pro vykládku a nakládku kamionu z jedné strany a pro zakládání palet do dvojité hloubky regálů. Díky faktu, že MSE je vynálezcem teleskopických vidlic, neustále je rozvíjí a zefektivňuje.  Novinkou v našem portfoliu od této firmy jsou speciální vidlice  ROLLERFORKS®,  které umožňují bezpaletovou manipulaci. Jedná se o unikátní a velmi jednoduchý produkt, který umožňuje převoz a manipulaci se zbožím na kartonových podložkách „slip-sheet“. Bezpaletová manipulace má kořeny v USA. V Evropě je dá se říct na startovní linii a čas ukáže, jak se bude vyvíjet. Dle mého názoru je to jen otázka času, kdy se palety dostanou na vedlejší kolej jako v dnešní době CD nosiče. 

A do třetice, stále častěji se setkáváme s požadavkem zákazníka na možnost vážení manipulovaného zboží. Aktuálně jsme v jednání s několika výrobci, kteří se zabývají produkty umožňující vážení zboží přímo na vysokozdvižných vozících, a jednáme s nimi o možnostech spolupráce. Věřím, že Vám brzy poskytneme více informací.        


3) Obecně jaký trend sledujete ve vývoji trhu přídavných zařízení?

Na začátek bych rád zmínil podstatnou skutečnost a to, že přídavná zařízení doplňují vysokozdvižný vozík, čímž jsou napojena na trh, resp. prodeje vozíků.

V roce 2009, kdy započala evropská hospodářská krize, jsme zaznamenali významný pokles prodeje přídavných zařízení, který šel takřka ruku v ruce s poklesem prodeje vysokozdvižných vozíků. Od té doby se situace stabilizovala, v roce 2011 jsme dosáhli mírného nárůstu. Všeobecně však poslední roky provází stagnace a tlak na cenu. Tento trend s sebou nese jednu výhodu, a to je větší poptávka na odkup či pronájem použitých a repasovaných zařízení. 

 

4) Již víme, že od 1. 7. 2012 má ČEMAT ve výhradním zastoupeni výrobky MSE - Forks. Jak se daří značce na českém trhu?

Nejen za sebe, ale i za společnost mohu říci, že získání výhradního zastoupení bylo významným, pozitivním krokem. Inovativní výrobce MSE působí na trhu více než 60 let a nabízí velmi zajímavé produkty. Mezi hlavní, jak již bylo řečeno výše, patří teleskopické vidlice, vidlice pro bezpaletovou manipulaci ROLLERFORKS® a tzv. Heightshift systém, který umožňuje vysunutí nosné desky vysokozdvižného vozíku nad maximální výšku zdvihu věže vozíku.
Poslední novinkou z počátku tohoto roku je vážící systém  FLEX-OPS® . Jedná se o čidlo, které se připevní na zadní část nosné vidlice. Čidlo snímá tenzi materiálu při zatížení a vyhodnocuje tak váhu nákladu či přetížení vozíku. Cíl, který jsme si vytyčili je v co největší možné míře podporovat přechod od paletové manipulace k manipulaci bezpaletové. Vím, že je to nelehký cíl se spoustou vnějších faktorů, ale pevně věřím, že se jedná budoucnost ať už blízkou či vzdálenou. 


Na fotografii: Michal Maslovský, zdroj: ČEMAT