ÚVODNÍK

Vážení čtenáři,

srdečně Vás opět vítáme na stránkách elektronického newsletteru Č-MAG. Věříme, že jste si navykli na přísun informací, které Vám přinášíme z našeho odvětví a doufáme, že nezklameme ani v tomto čísle.

V pravidelné rubrice naleznete rozhovor s dalším produktovým manažerem české pobočky, několik zajímavých článků a jako vždy novinky, o kterých je dobré vědět. V tomto čísle se dočtete například o superelastickém kole FORZA nebo o novém typu rotátoru, který je určen k manipulaci s břemenem do výše až 30 tun.
Rádi bychom Vám připomněli, že do konce února běží ČEMAŤácká soutěž, ve které je první cenou chytrý telefon iPhone5. Pro více informací navštivte naše stránky a hledejte zabalený dárek :-)


S přáním příjemného čtení
kolektiv společnosti ČEMAT

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EDITORIAL

Vážení čtenáři,

 

vítám Vás při čtení třetího čísla newsletteru Č-MAG a pevně věřím, že v něm najdete zajímavé informace jak o našich produktech, tak o službách, které našim zákazníkům poskytujeme na celém československém trhu. Pro letošní rok jsme si pro Vás také připravili několik novinek a rádi bychom Vám v průběhu roku představili konkrétní využití našich stávajících i nových produktů.

 

Loňský rok je za námi a proto mi dovolte přejít k malému bilancování a připomenutí našich obchodních kroků, které jsme v roce 2012 zrealizovali. I přes spíše negativní vývoj trhu jsme si udrželi svoji pozici a jsme pro naše zákazníky i obchodní protějšky vyhledávaným a stabilním partnerem. Zatímco kdysi jsme svoji činnost začínali v několika pronajatých kancelářích s pár zaměstnanci, nyní fungujeme ve vlastních areálech, které momentálně procházejí značnými změnami. Úpravy, které byly majoritně započaty právě v roce minulém, budou mít určitě velice pozitivní vliv i na naše zákazníky, neboť se jedná například o rozšíření výrobních a skladových prostor v areálu sídla společnosti, které by tak do budoucna mělo našim klientům zaručit ještě lepší dostupnost ve většině produktů. Ve firmě momentálně pracuje přes 60 lidí a v ročním obratu dosahuje ČEMAT v České republice i na Slovensku uspokojivých čísel. To jsou fakta, která dávají jasný signál o tom, jak rosteme, a kterým směrem se ubíráme. 

 

Z pohledu obchodního nás v loňském roce velice potěšily výsledky probíhajících testů fullservisového kola XTREME, které během celého loňského roku vykazovalo výborné výsledky a deklarovalo, že označení prémiové značky nese právem. Rád bych připomněl, že prostřednictvím našich obchodních partnerů jsme schopni poskytnout všem zákazníkům nejen tyto prémiové pneumatiky, ale také kola určená do méně náročných provozů, kde je poměr cena/výkon určitě zajímavý a zákazník má možnost si z naší nabídky vybrat opravdu to nejlepší pro své potřeby. I v této oblasti jsme si pro Vás připravili pár, řekl bych zajímavých změn, ale o těch se co nevidět dozvíte přímo od našich produktových manažerů. Jsem si jist, že každý z našich zkušených zaměstnanců i obchodních partnerů bude při výběru jakéhokoli zboží maximálně nápomocen a dokáže poradit. Za zmínku také stojí výsledek v oblasti pronájmu přídavných zařízení a prodeji repasovaných kusů, kde došlo k výraznému navýšení této služby díky množství těchto zařízení na našem skladě. Naši kolegové se opravdu snažili a nabídka, kterou jsme momentálně schopni zákazníkovi předložit, skýtá přídavná zařízení snad všech nejvíce žádaných typů.

 

V druhé polovině roku jsme Vám představili zastoupení nové značky v našem portfoliu, MSE-FORKS, nizozemského výrobce teleskopických vidlic a inovativních systémů určených pro manipulaci zboží. Fakt, že si MSE-FORKS vybralo jako výhradního zástupce právě ČEMAT pro nás byl velice pozitivní. V druhé půlce roku 2012 jsme tak již měli možnost dodat tyto velice kvalitní výrobky nejednomu zákazníkovi v ČR a na SK, což se také stalo.  

 

Na závěr roku jsme dospěli k rozhodnutí sjednotit určité procesy mezi našimi pobočkami. V rámci zefektivnění našich aktivit a pro zajištění lepší dostupnosti produktů a služeb pro naše obchodní partnery jsme se rozhodli sjednotit nabídku produktů i služeb tak, aby byla společná pro český i slovenský trh. Např. zákazníci, kteří působí na obou trzích mají možnost dostávat své oblíbené produkty včetně stejně kvalitních služeb jak v České republice, tak i na Slovensku.   

 

Pevně věřím, že se také Váš vývoj bude ubírat správným směrem a doufám, že si společně na úvodu roku 2014 zanotujeme a pozitivně zbilancujeme tento rok.  

 

Přeji Vám příjemné, stále ještě zimní období a mnoho obchodních úspěchů v letošním roce,
Michal Džupin, výkonný ředitel společnosti

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALITY

KOLO FORZA - ROTÁTORY PRO TĚŽKÁ BŘEMENA - BEZPALETOVÁ MANIPULACE - část 2

 

ROZŠIŘUJEME NABÍDKU PNEUMATIK

Naše společnost doplnila sortiment pneumatik o superelastické kolo FORZA světového výrobce Marangoni Group. Kolo, které je určené pro vysokozdvižné vozíky, vykazuje ve srovnání se vzdušnicovými pneumatikami 3x delší životnost. Hluboké dezénové drážky zajišťují nízký valivý odpor, malou hlučnost a plynulé jízdní vlastnosti. Obvodové drážky podporují vynikající směrové ovládání, obdobně jako tomu bylo u předchůdce této pneumatiky, kola ELTOR 3.

FORZA přináší modernější vzorek a nižší valivý odpor za stejnou cenu jako u zmíněného letitého mohykána ELTOR 3 a v naší nabídce je k dispozici od 1. 2. 2013 ve všech nejběžnějších rozměrech. Méně běžné rozměry a nešpinící provedení budeme nadále nabízet v provedení E3.

Obrázek: Superelastické kolo Forza, zdroj: MARANGONI Group

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOVINKA V ROTÁTORECH! PŘEDSTAVENA PRO TĚŽKÉ APLIKACE

Výrobce s širokou nabídkou produktů určených k všeobecné manipulaci, skupina Bolzoni Auramo, uvedla na trh nový typ otočného rotátoru. Model FG, který disponuje dvěma motory pro zajištění vyššího kroutícího momentu, je určen pro manipulaci s břemenem až do výše zatížení 30 tun. Novinka, kterou jistě ocení především producenti ve slévárenském a hutním průmyslu, je dodávána s uchycením na nosnou desku dle normy ISO 4, ISO 5 a na speciální uchycení dle technické specifikace příslušného stroje. Extrémně odolná konstrukce je vhodná k užití v procesech tavení. Rotátory jsou dodávány výrobcem samostatně bez vidlic.

Obrázek: Rotátor FG, zdroj: BOLZONI AURAMO Group

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BEZPALETOVÁ MANIPULACE - ČÁST 2

Zařízení RollerForks®, které umožňuje bezpaletovou manipulaci, jsme vám představili již v minulém čísle. Dnes vám přinášíme pokračování článku ve formě předání poznatků, které výrobce získal od společnosti Unilever.  

 

V úvodu připomeneme, že zařízení RollerForks® lze použít na vysokozdvižném vozíku stejným způsobem jako standardní vidlice. Umožňuje manipulaci s Europaletami a stejně tak s nestandardními US paletami. Jistě je všem dobře známa scéna, kdy vysokozdvižný vozík nesčetněkrát mizí při nakládce / vykládce do kontejneru. Ve společnosti Unilever je však při vykládce znatelný rozdíl. V této společnosti se konkrétně jedná o vykládku čaje značky Lipton. Místo toho, aby se vykládka prováděla na dřevěných paletách, je 1,5 tuny nákladu přenášeno na jednoduchém listu lepenky (slipsheet). Společnost přešla k používání této formy, tzv. bez-paletové manipulace, na lodních trasách mezi Dubají a Assamem.

 

Změna přinesla úspory nejen v nákladech na palety, ale také zajistila možnost uložit více zboží do kontejnerů. Zástupce společnosti Unilever, Tim Drury, viceprezident divize Supply Chain pro Severní Ameriku a Blízký východ komentoval řešení slovy: „Toto řešení umožňuje společnosti, aby nevyužívala tolik kontejnerů. Jako první tedy snížíte dopad na životní prostřední z každého pohybu kontejneru a dále šetříte 10 - 15 % svých nákladů na dopravu." Zprávu, jejíž plné znění naleznete níže, uzavírá slovy: „Je zapotřebí trochu přesvědčování, protože je to vcelku zvláštní koncept myslet si, že můžete přesunout tunu a půl na kusu kartonu, ale funguje to." 

Po dvou letech od přechodu na bezpaletovou manipulaci vygenerovala společnost Uniliver roční úsporu ve výši 100 000 dolarů.

 

Firma ČEMAT zajišťuje na požádání praktickou demo ukázku zařízení RollerForks®. Video ukázky a animace bezpaletového systému jsou ke zhlédnutí na kanále výrobce: https://www.youtube.com/rollerforks.

 

Celé znění převzaté tiskové zprávy „How Lipton is saving the environment by cutting out wooden pallets“ k přečtení zde.

Obrázek: RollerForks®, zdroj MSE-FORKS; zdroj Unilever

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROZHOVOR

V této rubrice pokračujeme v představování našich produktových manažerů. Tentokrát si můžete přečíst rozhovor s Ing. Martinem Křístkem, produktovým manažerem zodpovídajícím za portfolio AGRI, OTR pneumatik, pásů, sedaček a služeb: plnění pneumatik, mobilní montáž a lisování OTR pneu.  

 

1. Český trh je obecně velmi citlivý na cenu. Jak se daří v prodeji produktů, které máte na starosti?

Z mého pohledu citlivost na cenu vnímáme, my všichni, velice silně. Na druhou stranu, nutno dodat, naši zákazníci rozumějí tomu, že nejlevnější neznamená vždy to nejlepší. Naše firma nabízí produkty střední, vyšší a prémium kvality a dovolím si tvrdit, že dosahujeme úspěchů díky naší strategii "kvality za rozumnou cenu". Orientujeme se na dlouhodobý byznys a jsem velice rád, že naši zákazníci se k nám vracejí, doporučují nás a právě díky nim stále rosteme.

 

2. Kdy začala společnost nabízet pásy a co to znamenalo v začátcích tohoto prodeje?

Pásy jsme začali nabízet v roce 2003. S nadsázkou se dá se říci, že to byl určitý krok do neznáma, jelikož se jednalo o první produkt mimo oblast manipulační techniky, ve které byla firma etablována. Jako první jsme začali nabízet pásy značky SOLIDEAL, které již tehdy byly na světové kvalitativní špičce. Upřímně řečeno, kusové prodeje v začátcích prodeje pásů jsou nesrovnatelné se současným stavem, což bylo způsobeno nejen samotným startem, ale také menším počtem stavební mechanizace na pásech v České republice obecně.  Z dnešního pohledu to byl velmi pozitivní krok, který přivedl firmu k dalším produktům, mimo jiné také pro stavební stroje. Tento fakt nám nyní pomáhá nabídnout co nejširší spektrum produktů, stejně tak nás dělá odolnějšími v horších časech, díky čemuž jsme silným partnerem také pro velké a klíčové klienty na našem trhu.

 

3. Jaké jsou kritéria pro výběr správné OTR pneumatiky?

Především je to povrch, na kterém stroj stráví nejvíce své provozní doby a práce, kterou zde provádí. Prakticky na všechny práce v lomech, stavbách, dolech a dalších místech, kde pracují těžké stavební stroje, je lepší volbou radiální pneumatika. Výběr ideální pneumatiky je vždy otázkou kombinace ochrany pneumatiky, odolnosti proti zahřívání, vytíženosti stroje, aplikace, povrchu a samozřejmě ceny, kterou je klient ochoten zaplatit. V praxi tedy zákazníkům doporučujeme řešení na míru po diskuzi o výše uvedených aspektech a vyslechnutí si jejich nároků na konkrétní produkt.  Součástí našeho prodeje je individuální monitoring, při kterém s klientem sledujeme, jak se pneumatikám daří, a navrhujeme opatření k prodloužení životnosti produktu.

4. Jak je přezutí OTR pneumatiky časově náročné, jak dlouho se na něj čeká?

Montáž OTR pneumatik je specializovaná a odborná činnost, která je vysoce riziková co se týče bezpečnosti práce a dodržování správných pracovních postupů. Jednoduše nelze říci, jak dlouho bude montáž u klienta trvat. Výsledná doba montáže je vždy individuální kombinací velikosti stroje, velikosti kol, typu disků, stáří původních pneumatik a mnohdy také prostředím, ve kterém stroj pracuje. Obecně se dá říci, že montáž jedné OTR pneumatiky trvá zhruba 60-90 minut.

 

5. Co připravujete pro rok 2013?

Rok 2013 vidíme z obchodního hlediska pozitivně, chceme si udržet ve stavebních produktech stabilní růst v objemu a dále pokračovat v naší strategii kvality za rozumnou cenu. Soustředíme se na maximalizaci skladových zásob, minimalizaci času spojených s přepravou zboží k zákazníkovi a na kontinuální zlepšování obchodních podmínek. Naší dlouhodobou snahou, kterou každodenně praktikujeme, je nabídka vysoce profesionálních služeb, počínaje kontaktem s klientem, vysokou odborností našich produktů, plnění vyskytujících se termínů a podmínek s následnou péčí o klienta. V tomto roce bychom rádi šli blíže k zákazníkovi, reagovali rychle na jeho potřeby a během roku ho podpořili několika akcemi.

 

Na fotografii: Martin Křístek, zdroj: ČEMAT

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKČNÍ NABÍDKA

V průběhu zimního období jsme pro Vás připravili několik slevových akcí na vybrané druhy našich produktů. Využijte dobíhajících mrazivých slev a nakupte pneumatiky, radlice nebo řetězy za zvýhodněné ceny. 

 

  CEMAT AKCE - SNEHOVE RADLICE A RETEZY.pdf (517,3 kB)

CEMAT AKCE - PNEUMATIKA MAGNA MB01.pdf (402,2 kB)

 

VOLEJTE: +420 603 445 300 | PIŠTE:  CEMAT@CEMAT.CZ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAJÍMAVOSTI

VYUŽITÍ OTT PÁSŮ

Již čtvrtým rokem Vám na československém trhu nabízíme OTT pásy. V tomto čísle jsme se rozhodli Vám tyto pásy představit a popsat jejich využití a přednosti. OTT pásy jsou takové, které lze nainstalovat na smykem řízené nakladače.

Zkratka OTT pásů pochází z angličtiny - „over the tires track“. Toto sousloví můžeme volně přeložit jako “pásy na pneumatiky".

V dnešní době se denně setkáváme s pneumatikami, jejichž hlavním úkolem je přenos výkonu na podložku a zajištění maximální trakce.

Jaká je tedy úloha OTT pásů a kdy je vhodné jejich využití?

Obecně lze říci, že úlohou OTT pásů je zajistit využití stroje s kolovým podvozkem právě v těch místech, kde by stroj na pneumatikách jednoduše neobstál. Typickým příkladem jsou příkré svahy, podmáčená půda, sníh, bláto, písek či povrch v extrémních klimatických podmínkách. Montáž a demontáž samotných pásů je velmi snadná. V první fázi najede stroj na rozložený pás. V druhé fázi řidič stroje pás zafixuje dle standardních postupů. Existuje několik výhod použití OTT pásů, mezi které patří maximální produktivita stroje a úspora času. Mezi další přednosti spojené s jejich užitím patří redukce zatížení terénu, dokonalá trakce, výkon stroje v náročném prostředí a také bezesporu možnost pásy namontovat prakticky na každý smykem řízený nakladač.

V naší nabídce pásů naleznete širokou škálu OTT typů pro kompaktní nakladače, dampery či zemědělské stroje. Standardní rozměry máme k dispozici v našich skladových lokacích v Bohumíně, Praze či Martině. Nabízíme pásy světových výrobců, jako je například značka CAMOPLAST, na kterou máme výhradní zastoupení či pásy od výrobce McLAREN, které nabízíme v ocelové variantě či variantě ocelové s gumovými podložkami. Pokud máte stroj a chcete prověřit využití pásů, stačí nám sdělit typ stroje a my Vám bezplatně řekneme možnosti včetně cenové a časové dostupnosti.

 

Video ukázka aplikace OTT: www.youtube.com/watch?v=YnlMf_vu5Lw

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SKUPINA BOLZONI LONI OTEVŘELA NOVOU TOVÁRNU NA VÝROBU VIDLIC

Skupina Bolzoni, která se řadí mezi přední evropské výrobce přídavných zařízení na vysokozdvižné vozíky, loni otevřela novou továrnu na výrobu vidlic. Závod o rozloze 16.000 m2 s plánovanou produkcí kolem 500 tisíc vidlic ročně se nachází 250 kilometrů od Pekingu. Jedná se o výstup v návaznosti sjednaného joint venture, uzavřeného mezi italským výrobcem Bolzoni a předním čínským výrobcem vidlic pro vysokozdvižné vozíky, společností Huaxin.

Výroba v továrně Bolzoni Huaxin kombinuje vysokou úroveň technologií s vysoce efektivními procesy, které zahrnují:

  • Prémiovou kvalitu oceli poskytující velmi dobré vlastnosti pro svařování a vysokou odolnost vůči obroušení.
  • Plně automatizovaný výrobní proces.
  • Navařování spodních a horních patek prováděných robotem, což zajišťuje lepší kvalitu sváru a kratší výrobní proces.
  • Komplexní tepelné zpracování zahrnující kalení a popouštění po celé vidlici, díky čemuž je zajištěna nejlepší kvalita a spolehlivost produktu.

 

Skupina Bolzoni disponuje celkem osmi výrobními závody umístěnými v Itálii, U. S., Finsku, Německu a Číně. V roce 2011 dosáhla celkového obratu 116 mil. eur.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZVEME VÁS K PŘEČTENÍ ZPRÁV,

KTERÉ O NÁS BYLY OD VYDÁNÍ MINULÉHO ČÍSLA Č-MAGu PUBLIKOVÁNY.  

 

Přečtěte si rozhovor zachycující mimo jiné historický průřez naší obchodní činnosti. 

stavebni-technika.cz/clanky/novinky-ze-spolecnosti-cemat-trading/

 

Přečtěte si tiskovou zprávu o rozšiřování našeho areálu o výrobní a skladové haly.

www.logisticsatoz.com/spolecnost-cemat-stavi-logisticke-a-vyrobni-centrum-v-bohumine