ÚVODNÍK

Vážení, milí čtenáři,


opět Vás srdečně vítáme na stránkách našeho newsletteru. S příchodem podzimu Vám přinášíme mnoho zajímavých novinek z portfolia produktů a služeb, v tomto čísle s tematickým zaměřením „Pneumatiky a kola“.


V obsahu jistě nepřehlédněte článek „Možnosti úspornější manipulace“, kterým navážeme na předchozí číslo a nyní Vám blíže představíme velmi inovativní produkt z naší nabídky přídavných zařízení. Další články jistě nezůstanou v pozadí..Všem novým i stávajícím zákazníkům sdělujeme, že do 31. prosince 2012 běží v pořadí třetí ČEMAŤácká soutěž. Zaregistrujte jakoukoliv přijatou fakturu naší společnosti a soutěžte o zajímavé a hodnotné ceny. Můžete vyhrát právě Vy!


Přejeme Vám příjemné čtení a obchodně aktivní „babí léto“.
kolektiv společnosti ČEMAT

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EDITORIAL

 

Vážení obchodní partneři,

 

dovolte mi přivítat Vás v dalším čísle newsletteru Č-MAG. Rád bych pokračoval ve slovech Ing. Kamila Černého a představil Vám – uživatelům manipulační a stavební techniky – další novinky z našeho portfolia produktů a služeb.

 

V minulém čísle jsme informovali o zavedení nové, prémiové značky superelastických kol SOLIDEAL XTREME. Jsme rádi, že o kvalitě těchto pneumatik mimo jiné svědčí kladné hodnocení uveřejněné v zářiovém vydání přílohy Hospodářských novin, magazínu LOGISTIKA. Jak možná víte, provozujeme půjčovnu repasovaných přídavných zařízení, kterou se nyní snažíme rozšířit. Díky naší poslední akci „ŠROTOVNÉ“ - odkupu přídavných zařízení, se nám podařilo navýšit skladové zásoby a půjčovna tak poskytuje větší variabilitu a flexibilitu.

 

Již jsme Vás informovali, že od 1. července 2012 získal ČEMAT exkluzivní zastoupení holandského výrobce teleskopických vidlic – MSE FORKS pro český a také slovenský trh. Pokud Vás zajímají možnosti bezpaletové manipulace, které nabízíme, určitě si přečtěte článek v sekci „Aktuality.“


Z oblasti služeb nás velmi těší Váš stále rostoucí zájem o montáže přídavných zařízení. Vnímáme, že stále více zákazníků začíná vyžadovat pravidelné garanční prohlídky zařízení, protože si uvědomují nutnost prevence, která je důležitá především z bezpečnostního hlediska, rovněž je úspornější variantou než nucený výpadek v manipulaci. S garančními prohlídkami je spojená i možnost prodloužení záruky, kterou Vám také nabízíme, a to jak u nových, tak repasovaných přídavných zařízení.

 

Na závěr bych se s Vámi rád podělil o fakt, že v blízké budoucnosti, kterou počítáme v řádu měsíců, plánujeme dostavbu několika nových skladových hal v Bohumíně, což je náplní naší dlouhodobé vize, jejíž součástí je zkvalitňování služeb Vám - našim partnerům.


Přeji Vám příjemný podzim a mnoho obchodních úspěchů,
Ivo Kopečný, obchodní ředitel společnosti ČEMAT, ČR

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALITY

TEMATICKÉ ZAMĚŘENÍ: KOLA A KLADKY - PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ - PLNĚNÍ PNEUMATIK

 


PŘEDSTAVEN NOVÝ MATERIÁL K VÝROBĚ KOLEČEK

Světový výrobce kol a kladek RÄDER-VOGEL v létě letošního roku představil nový materiál PEVODYN® a PEVODYN®-SOFT, určený k výrobě koleček na vysokozdvižné vozíky pro velmi vysoká zatížení. ČEMAT, jako dodavatel příslušenství pro manipulační techniku zajistil testování zkušebních vzorků v provozech vybraných zákazníků. V tomto článku Vám představíme vlastnosti a charakteristické prvky těchto materiálů.


PEVODYN (93 ° Shore A) je vysoce kvalitní polyuretan, který je doporučován pro manipulaci s těžším zatížením a ve vyšších rychlostech. Předností materiálu, který byl výrobcem prověřován v různých aplikacích více než dva roky, je jeho nízký počáteční a valivý odpor výrazně snižující spotřebu energie.

PEVODYN-SOFT (78 ° Shore A) je alternativou pro kola z pevných gum. Kola z tohoto materiálu nabízí vyšší jízdní komfort v kombinaci s lepším pohlcováním hluku čímž chrání podlahové krytiny a umožňují přepravu i velmi křehkého zboží.

Nové materiály Vás jistě oslní svou barvou. Oproti stávajícímu a nejčastěji používanému Vulkollanu či elastické gumy, tyto materiály svou barvu nemění. Tvrdší PEVODY má tmavě šedou barvu. Tento charakteristický prvek značí možnost využití např. ve skladech, supermarketech a dále je vhodný pro kombinaci venkovního a vnitřního prostoru.

Měkčí PEVODYN-SOFT má jasně červenou barvu, která zde značí šetrnost k povrchům. Díky menší tvrdosti je velmi přilnavý k podlahám. Oba materiály jsou nešpinící! Na požádání Vám rádi poskytneme více informací a věříme, že si nová kola najdou k Vám, kteří je k podnikání potřebujete, svou cestu.

FOTO: Pevody a Pevodyn-Soft

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MOŽNOSTI ÚSPORNĚJŠÍ MANIPULACE

Málokdo si dokáže představit skladovou manipulaci bez použití palet. S ohledem na úsporu nákladů v logistice jsou provozovatelé skladů a stejně tak i přepravci nuceni přemýšlet o sofistikovanějších možnostech manipulace. Představujeme Vám zařízení RollerForks® výrobce MSE-Forks, které nabízí možnost bez-paletové manipulace, a ve srovnání se známými push-pull systémy ojedinělé vlastnosti a výhody.

RollerForks® jsou v podstatě „standardní“ vidlice vysokozdvižného vozíku se dvěma vrstvami válečků. Uvnitř vidlice jsou dvě vrstvy válečků. Vrstvy leží jedna na druhé a navzájem se pohánějí při kontaktu se zemí, resp. podlahou. Základní princip spočívá v tom, že se horní válečky otáčejí přesně stejnou rychlostí, ale v opačném směru než dolní válečky. Když se RollerForks® zvedne ze země, válečky automaticky klesnou a břemeno dosedne na vidlice.

Aby byl tento typ manipulace v aplikacích úspěšný, je podmínkou, aby zboží bylo uskladněno na oddělovacích vrstvách, na tzv. „slipsheets“. Hlavní předností shipheets, tj. bez-paletové manipulace, je zaručené snížení potřebného objemu skladovacího prostoru až o 98 % a absence vratného materiálu, což pro dodavatele znamená úsporu finančních prostředků v přepravních nákladech. Slipsheets mohou být v některých případech nahrazeny kartonovým papírem, který je alternativou uznávanou i výrobcem.

RollerForks® jsou vyrobeny z vysoce kvalitního materiálu a vzhledem k tomu, že nevznikají žádné axiální síly, nedochází téměř k žádnému opotřebení. Veškeré nečistoty a prach končí na podlaze.

FOTO: Archiv, zařízení RollerForks®

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PLNĚNÍ PNEUMATIK PŘINÁŠÍ OKAMŽITÉ ÚSPORY

O tom, co všechno mohou způsobit problémy s pneumatikami, vědí všichni, kteří používají stroje a zařízení v zemědělství, lesnictví nebo například stavebním průmyslu. Každým průrazem vznikají neplánované finanční náklady spojené s časovými prostoji, které přináší komplikace v plynulé realizaci zakázky. Firmy mohou situaci řešit odvozem poškozené pneumatiky do nejbližšího servisu, kde problém vyřeší rychlým nákupem nové duše nebo pneumatiky. Existuje však řešení, které je zcela jiné, efektivnější - plnění pneumatik hmotou RELY.

Hmota RELY je dvousložkový polyuretan používaný k naplnění vzduchových pneumatik a slouží jako prevence a účinné opatření vůči průrazům, průpichům a jiným defektům. Pneumatiky se plní stejným tlakem jako při huštění vzduchem a díky tomu poté mají stejné vlastnosti a nosnost jako před naplněním. Polyuretanovou hmotou se vyplní celý vnitřní objem pneumatiky, tudíž je toto řešení zdaleka nejúčinnější ze všech používaných postupů. Takovýchto výsledků nedosahuje ani technika vstříknutí substance, která se rozlije pouze po vnitřní straně pneumatiky.

RELY se dá použít pro jakoukoli vzduchovou pneumatiku a po vyplnění existuje pouze jediné omezení, a to v rychlosti, která nesmí překročit 50 km/h. Další výhodou je, že nemusíte hlídat tlak v pneumatikách, čímž se pneumatika po celou svou dobu životnosti sjíždí naprosto stejnoměrně. Díky této hmotě, která byla vyvinuta nadnárodní společností Carpenter Co., se prostřednictvím vyplněných pneumatik zvyšuje stabilita stroje a defekty jsou již minulostí! Úspora z prostojů a oprav pneumatik je výrazně vyšší, dle aplikace až trojnásobná oproti ceně hmoty.

Plnění pneumatik má velký význam a přínos obzvlášť u rozměrů, které neexistují v superelastické variantě. Celý proces vyplnění pneumatiky je velice jednoduchý. Pneumatiky stačí zaslat na centrálu naší společnosti, během pár desítek minut se naplní, poté probíhá proces tuhnutí po doporučenou dobu, minimálně však 24 hodin. Následně jsou pneumatiky zaslány zpět na adresu zákazníka.

FOTO: Průřez pneumatikou naplněnou hmotou Rely

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROZHOVOR

V této rubrice pokračujeme v představování našich produktových manažerů. Tentokrát si můžete přečíst rozhovor se senior produktovým manažerem Lukášem Blažkem, který zodpovídá za portfolio pneumatik, diskových kol a služby lisování a servisu .

 

1. Můžete uvést pár slov k testování pneumatik Solideal XTREME, které právě probíhá pod záštitou společnosti Toyota Material Handling CZ?

Testování vlastně probíhá již od začátku prodeje kol Solideal XTREME v České republice, tj. od poloviny loňského roku. Společnost Toyota material handling, jedna z našich nejvýznamnějších partnerských společností, již ze začátku vytušila obrovský potenciál této novinky a v současnosti přezouvá své vysokozdvižné vozíky na kola Solideal XTREME téměř výhradně. Všechny aktuální testy probíhají k naší plné spokojenosti a jsme rádi, že máme ve svém portfoliu nejlepší superelastické kolo nejen na českém trhu, ale také v celosvětovém měřítku.

 

2. Za jaké činnosti, které se promítají v běžném pracovním dni máte zodpovědnost? Jak si představujete svůj ideální pracovní den?

Můj klasický pracovní den je určitě velice podobný, jako má řada lidí na podobných pozicích. Mezi standardní náplň mé práce patří kromě dohledu nad plynulým chodem objednávek a správností vytvořených nabídek také dozor nad kvalitou a včasností dodávek. Denně řeším skladovou evidenci a optimalizaci našich a konsi skladů a v neposlední řadě komunikuji s dodavateli, abych krom jiného zajistil nejvýhodnější nákupní ceny. Vyhledávání nových partnerů a společné schůzky s nimi jsou samozřejmostí, jelikož věřím, že osobní kontakt nic nenahradí.

Ideální pracovní den je jiný, rozhodně neméně zajímavý. Po příchodu do práce v 9 hodin bych si při kafíčku zkontroloval maily, našel tam mnoho gigantických objednávek, které by byly mou asistentkou již zpracované. Následný delikatesní oběd bych si vychutnával bez zvonění telefonu a pak zajel na úspěšné jednání se zákazníkem, který k nám přešel od konkurence. Po triumfálním návratu do práce by na mě čekal zbrusu nový služební vůz, kterým bych kolem třetí odpoledne odjel domů, abych si stihl zabalit na služební cestu po továrnách Camoplast Solidealu na Srí Lance…

 

3. Můžete čtenářům prozradit něco o plánovaném představení nového produktu v portfoliu pneumatik?

Mělo to být ještě tajné, ale když už se ptáte, tak tedy pod tu naši pokličku nahlédneme… Již od ledna příštího roku nabídneme pro naše zákazníky novou, modernější verzi superelastického kola, bestselleru Marangoni E3, s novým názvem Marangoni FORZA. Pneumatika nabídne design podobný prémiovému typu Marangoni E5, nižší valivý odpor a to vše při zachování stávajících cen. V příštím roce plánujeme novinek více, ale v tuto chvíli bych nerad předbíhal. Naši čtenáři a zákazníci si ještě budou muset chvíli počkat.

 

FOTO: Lukáš Blažek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKČNÍ NABÍDKA

 

S příchodem podzimního období jsme pro Vás připravili akci týkající se služby PLNĚNÍ PNEUMATIK polyuretanovou hmotou RELY. O výhodách a okamžitých úsporách, které se sebou přináší plnění pneumatik se dočtete více v sekci ZAJÍMAVOSTI.

 

CEMAT_AKCE - PLNENI PNEUMATIK.pdf (369,2 kB)

 

VOLEJTE: +420 603 577 549 PIŠTE: CEMAT@CEMAT.CZ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAJÍMAVOSTI

 

NEOBVYKLÁ UKÁZKA VYUŽITÍ ZVEDACÍCH PLOŠIN

Koncem září provedl náš tým montáž zvedacích plošin ve společnosti HAPEK s.r.o.. Tato společnost má svou automatizovanou výrobu chleba, jemného, běžného a cereálního pečiva a potřebovala pro svůj provoz zefektivnit nakládání přepravních beden. Řešení našla v nabídce firmy ČEMAT. Před samotnou montáží nechal zákazník připravit jámy pro usazení plošin. Dva kusy plošin italského výrobce Bolzoni Auramo byly během několika hodin nainstalované a ihned připravené na provoz. Tyto plošiny usnadní zaměstnancům firmy denní manipulaci se zbožím a surovinami.

Prohlédněte si fotky z realizace níže.

Názorná ukázka deklaruje, že zvedací plošiny mohou najít využití v různých aplikacích napříč průmyslem. Mezi typická odvětví samozřejmě patří automobilový a výrobní průmysl.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OCENĚNÍ PRO VÝROBCE BOLZONI AURAMO

Společnost BOLZONI AURAMO, kterou v České a Slovenské republice výhradně zastupujeme, získala prestižní ocenění KION, DODAVATEL ROKU 2012. Cenu převzal Roberto Scotti, generální ředitel (CEO) společnosti Bolzoni z rukou Otmara Haucka, provozního ředitele (COO) skupiny KION a Linde Material Handling GmbH během slavnostního ceremoniálu konaného 6. září v německém Wiesbadenu, kterého se zúčastnili zástupci hlavních dodavatelů skupiny KION. Pro společnost se jedná se o prestižní ocenění, jelikož byla - vybraná z celkem 3.500 dodavatelů - a tímto dokazuje svůj postoj ve zlepšování oblasti výroby a standardů kvality výrobků. Obdržení ocenění potvrzuje vynikající výrobní systém a vysoký výkon výrobků společnosti Bolzoni, kterou Vám zprostředkovaně v našem portfoliu produktů nabízíme.

FOTO: Roberto Scotti přijímá ocenění od Otmara Haucka.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

XTREME POTVRZUJE KVALITU V OSTRÝCH TESTECH

V editorialu jsme zmínili článek, který v září 2012 vyšel v příloze Hospodářských novin, magazínu LOGISTIKA. Přinášíme Vám jeho plné znění níže.

Podzim je ideální čas pro výměnu pneumatik. Kluzké nebo namrzlé zimní terény nejsou ale hlavním důvodem, proč se o pneumatiky vozíků zajímat. Na trhu jsou k dispozici nejrůznější typy pneumatik, které se výrazně liší stabilitou a odolností. Toyota díky partnerství se společností ČEMAT dodává model superelastických kol Solideal Xtreme, který prokazuje až o 30 % delší životnost. Superelastická kola Solideal Xtreme jsou v sortimentu Toyoty necelý rok, ale i za tak krátkou dobu si získaly velmi dobré renomé. Stanovují nová měřítka v oblasti výkonu, přilnavosti, stability a úspory paliva. Tak jako její předchůdce Solideal Magnum, je i Solideal Xtreme vyrobena z vícevrstvé konstrukce z přírodního kaučuku. Boční stabilita se zvýšila o 25 %, vibrace až o 40 %. Snížení vibrací redukuje náklady spojené s provozem, opravami nebo údržbou řízení a také zvyšuje komfort obsluhy vozíku. Ještě větší důraz ale zákazníci kladou na odolnost a životnost obruče. A právě zde udělala značka Solideal největší pokrok. Model Xtreme je o 20 % odolnější ve srovnání se starším typem Magnum. Srovnání s jinými obručemi vykazuje prodloužení životnosti ještě mnohem vyšší.

 

Zajímavé deklarované výkonové a odolnostní parametry jsou nyní podpořeny i vynikajícími výsledky z probíhajících dlouhodobých srovnávacích testů v různých provozních podmínkách. V nich Toyota ověřuje kvalitu modelu Xtreme v přímém nasazení proti vlastním starším modelům i proti konkurenčním značkám. Obruče jsou nasazené vždy minimálně na dvou vozících stejného typu, které jezdí po identickém povrchu a provádí identickou manipulaci. „Testujeme například v cihelně, sklárně, v logistickém centru nebo v několika továrnách v automobilovém průmyslu.

 

Sledujeme ve spolupráci s uživateli v pravidelných intervalech úbytek vzorku na řídícím i hnacím kole a podle celkově ujetých motohodin počítáme ujeté motohodiny na 1 mm sjetého vzorku. Z výsledků rovněž dopočítáváme předpokládanou životnost každé obruče,“ říká servisní poradce Jaroslav Jirousek.

FOTO: Xtreme HR, Xtreme grey

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZVEME VÁS

 

Prohlédněte si naši fotogalerii, zachycující tým v průběhu léta roku 2012. Rádi se s Vámi podělíme o zážitky, díky kterým jsme získali mnoho nových poznatků a informací, také jsme se pobavili a hlavně utužili ČEMAŤáckého týmového ducha :-)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------